VONK! maakt de wereld sprankelender

VONK! Staat voor vuur. Het vuur van liefde, passie en van werkplezier. Onze producten zijn handgemaakt en van duurzame, zuivere paraffine. Wij zien mogelijkheden in alle grondstoffen. We werken daardoor met zo min mogelijk afval. Daarnaast werken we op een positieve en waarderende manier met een bijzondere doelgroep: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij aanschaf van een VONK! draag je hier aan bij!

Niels en Boudewijn zijn de eigenaren van VONK!. Beiden hebben ze een achtergrond in het onderwijs en wilden graag meer. “In het onderwijs help je een klas, misschien een school. Nu kunnen we van betekenis zijn in heel Noord Nederland.” Niels vertelt gepassioneerd over zijn werk. “Soms is er maar één persoon nodig in het leven van een jongere die hem ‘s ochtends uit bed tilt. Die persoon willen we zijn bij VONK!. Dat vuur wakkeren we aan.”

Boudewijn en Niels besloten voor kaarsen te kiezen als product dat geproduceerd wordt bij VONK!. “Een vergevingsgezind product”, zegt Niels. “Als het productieproces misgaat smelt je het om en probeer je het opnieuw.” Zo werken Niels en Boudewijn ook met de werknemers van VONK!. Elke dag is weer een nieuwe dag, met nieuwe kansen en mogelijkheden om het weer te proberen. Boudewijn vertelt: “We kennen de achtergrond van onze werknemers. Soms hebben ze al meerdere keren gehoord dat ze iets niet goed doen, voordat hun dag begint. Elke kleine stap die ze bij VONK! zetten maakt me daarom trots. Bijvoorbeeld als het structureel lukt om op tijd te komen. Dat is voor onze werknemers niet normaal.”

 

 

Met eigen handen
Voor de klas hadden Niels en Boudewijn de zekerheid van een goed inkomen en pensioenopbouw. Bij VONK! is die zekerheid er niet. De mannen huren een pand, investeren in machines, grondstoffen en bedrijfskleding. Niels: “Hier hebben we alles met onze eigen handen gemaakt. We zijn van de grond af begonnen. We zijn hier niet ingestapt om zelf beter van te worden, maar omdat we elkaar aankeken in dat klaslokaal en ons hardop afvroegen waar we nu echt onze tijd aan wilden besteden. Dat we dat nu elke dag weer mogen doen, maakt het de moeite waard.”

Grens doorbrekend
In het onderwijs liepen de oud-docenten tegen grenzen aan. “Neem nou de wetgeving die ervoor zorgt dat jongeren op hun 18e niet meer naar het praktijkonderwijs mogen. Je hebt niet altijd in de macht wanneer een jongere klaar is om het systeem te verlaten.” De eigenaren van VONK! willen om die reden geld verdienen aan de producten die hun werknemers maken. “Wij willen niet afhankelijk zijn van subsidies. We willen ook voor een jongere zorgen als de regelingen even niet toereikend zijn. We hebben weleens een subsidie afgeslagen omdat we onszelf daarvoor teveel moesten aanpassen. Als wij denken dat het niet goed is voor het proces dat we met onze werknemers doorlopen dan doen we het niet.”

Iedereen is waardevol
Als werkgever hebben de mannen bovendien een heel andere relatie met hun werknemers dan als docent. VONK! is levensecht, de prestaties van de jongeren doen ertoe. Bij VONK! krijgen ze verantwoordelijkheid en horen er helemaal bij. Iedere werknemer krijgt bijvoorbeeld professionele bedrijfskleding. Niels: “Iedereen kan kaarsen maken. De een maakt er 1, de ander 20 in hetzelfde tijdsbestek. Het is net als met karatekid: je begint met het wassen van een auto, ‘wax on, wax off’ en ineens beheers je karate.”

Kaarsen voor opa
Boudewijn geeft Niels een vriendschappelijke klap op zijn schouders: “we zijn totaal verschillend. Ik ben meer pragmatisch en Niels is de visionair van ons tweeën. Toch rooien we het samen, omdat we hetzelfde doel voor ogen hebben.” Datzelfde doel is de werknemer van VONK! waarvoor ze met hele kleine dingen het verschil kunnen maken. Niels: “laatst maakten we met een werknemer na werktijd een kaars voor tijdens de begrafenis van zijn opa. Dan sta ik zelf ook met de tranen in mijn ogen hoor. De familie is mega trots dat hij met een eigen gemaakt product van betekenis kan zijn. En terecht. Het is prachtig als we werknemers zo zien groeien.”

 

 

 

Goed product met een verhaal
VONK! verkoopt de kaarsen met name aan andere ondernemers. Bijvoorbeeld voor in het kerstpakket.  In de grote loods worden de kaarsen volledig op maat gemaakt. Aan elke kaars komt een kaartje waarop staat welke werknemer werkte aan deze kaars. Boudewijn: “We krijgen veel positieve reacties van ondernemers. Ze zijn blij dat ze een goed product kunnen weggeven en tegelijkertijd bijdragen aan onze missie. Samen zien we het goede in mensen, helpen we een ander verder. Ook bij hen slaat er een vonk over als ze hier binnen zijn geweest. En die vonk geven zij met onze producten weer door aan hun klanten of werknemers.”